Aslında daha çok yemeklere tat ve hoş koku vermesi amacı ile bir baharat gibi kullandığımız biberiyenin sağlığa da pek çok faydasının bulunduğu bilinmemektedir. Her mevsim yeşil kalan, çalı cinsi bir bitki olan Biberiye, İğne yapraklıdır ve koyu yeşil renkte olan yapraklarını kış aylarında da dökmez. Son yıllarda zayıflama çaylarında adı sıkça geçmektedir. Hemen hemen tüm zayıflama çaylarının içeriğinde yer almaktadır.
Biberiyenin içeriğinde tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağ bulunmaktadır.
Biberiyenin Sağlığa Faydaları
Zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Kaynatılarak demlenmesi sonucunda elde edilen su ile saçlar yıkanması saçlara sağlık ve parlaklık verir. Kilo vermek isteyenler tarafından da yine demlenerek çayının içilmesi iştahı keserek fazla yemek yemenin önüne geçer. Kozmetik sektöründe de kendisine yer bulan biberiye cildin yenilenmesi, sivilcelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Biberiye Kilo Vermeyi Sağlar: Biberiye bitkisinin taze ya da kurutulmuşu çay olarak hazırlanarak tüketilmesi halinde iştahı keserek kolay kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilen yağın bel ve basen bölgesine uygulanması incelmeyi hızlandırmaktadır. Bununla birlikte bayanların korkulu rüyası haline gelen selülitlerden kurtulmaya yardımcı olan biberiye yağı, selülitli olan bölgeye 10 – 15 dakika süre ile masaj yaparak uygulanır. Hem incelmeye hem de cildin pürüzsüz görünüme kavuşmasında oldukça etkilidir.
Biberiye Migreni Giderebilir: Biberiye yüzyıllar boyunca migren hastalığı için doğal tedavi metodu olmuştur. Eğer migren ağrılarından şikayetçi iseniz. Bir tencereye bir miktar biberiye koyun ve yüzünüz açık kalacak şekilde başınıza havlu koyun ve tencereden çıkan buhara doğru eğilin. 10 dakika boyunca buharı soluyun. Bu işlem hem migren ağrılarının hafiflemesini sağlayacak hem de beyin fonksiyonlarının daha iyi işlemesine yardımcı olacaktır.Kas ve eklem ağrılarının da şiddetini giderebilir.Bunun için ağrı olan kısıma masaj halinde uygulanması yeterlidir.
Biberiye Saç Sağlığı İçin Önemlidir: Saç sağlığını korur, saç dökülmesine engel olur. Saç dökülmesini engellemenin yanında dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlar.Biberiyeyi saç bakımından kullanmak için tek başına ya da lavanta, kekik, argan gibi diğer yağlarla karıştırarak haftada 1 kez saç derinize masaj yapabilirsiniz. Ancak biberiye yağı uçucu yağ olduğu için direkt saç derisine sürüldüğünde tahrişe neden olabileceğinden badem yağı veya zeytinyağıyla inceltilmelidir.
Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır: Biberiye çayının hazırlanması çok basittir. Bunun için bir büyük bardak su ve 2 şeker kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı yeterli. Biberiye yapraklarını suda kaynatın ve 8-10 dakika demlenmesini bekleyin, soğuk olarak tüketmeyin. Ilıdıktan sonra daha fazla verim almak için içerisine bal, limın, kuşburnu pekmez veya diğer pekmez türlerini katarak için.
Biberiye’nin Zararları: Biberiye sağlık açısından güvenle tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Şimdiye kadar sağlıklı insanlarda herhangi bir zarara neden olduğuna dair bir bulgu yok. Fakat aşırı tüketilmesi ve bazı öel durumlarda yan etkileri olabilir.
- Hafıza ve berin fonksiyonlarına ciddi uyarılar yaptığı için epilepsi hastalarına tavsiye edilmez.
- Sinirsel sorunlar yaşayan hastaların kullanmadan önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
- Hamile ve emzirme döneminde olan anne ve anne adayları için tüketilmesini önermiyoruz, yada dokor kontrolünde tüketilmesini öneriyoruz.
- Kan basıncı ve tansiyon hastalarına biberiye yağı ve biberiye çayı önermiyoruz.
Guta Karşı Biberiye
Gut hastalığı; fazla kilo alımı ve devamında uygulanan açlıkla yapılan sıkı diyetler, protein içerikli yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi, herhangi bir hastalık sebebiyle ameliyat geçirme, ani ve şiddetli bir hastalık geçirme, aşırı yorgunluk, eklemlerde görülen yaralanmalar, kemoterapi ve diüretik ilaçların kullanımı gibi sebeplerden oluşmaktadır.
Uzman hekim tarafından uygulanan tedaviye destek olarak;
1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı biberiye eklenir. 9 dakika kısık ateşte demlendirilir. Ilındıktan sonra süzülür ve sabah akşam yemeklerden yarım saat önce ya da 2 saat sonra yudum yudum içilir. 15 gün boyunca düzenli bir şekilde uygulamaya devam edilir.
Her öğünde taze olarak hazırlanması gereken bu çaya herhangi bir tatlandırıcı ilave edilmemelidir.
Et ve balık yemeklerinde sık kullanılan, sos ve salatalara hoş bir tat veren biberiye, diğer pek çok baharat gibi sadece yemeklerin lezzetini ve aromasını arttırmakla kalmıyor aynı zamanda sağlığa da pek çok faydaları bulunuyor. Nane ile aynı aileden olan ve yılın her ayı bulunabilen biberiye bitkisinin çayı, yağı ve suyu saç bakımından cilt bakımına, bağışıklık sistemini güçlendirmekten sindirim sistemini çalıştırmaya kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.
Ağrılar: Biberiye yağı kas ve eklem ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. 10 damla biberiye yağını yarım çay bardağı badem yağıyla karıştırdıktan sonra ağrıyan noktalara masaj yapabilirsiniz.
Cilde Faydaları:Biberiyenin cilde faydaları, kan dolaşımını arttırarak cilt hücrelerinin yenilenmesini tetiklemesinden ve iltihabı önleyici özelliği ile sivilce oluşumunu engellemesinden ileri gelmektedir. Haftada 1-2 kez badem ya da zeytinyağıyla incelttiğiniz (1 ölçek biberiye yağı için 4 ölçek taşıyıcı yağ kullanın) biberiye yağıyla tüm yüzünüze ve boynunuza masaj yaparak 1 saat kadar bekletmeniz olumlu etkilerini görmek için yeterli olacaktır. Sivilceler içinse her gün sivilcelerin üzerine ve çevresine bir miktar biberiye yağı sürebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemi: Antioksidan etkisi ile hastalıklara önünü açan serbest radikallere karşı vücudun direncini arttırır. Genel sağlığa katkıda bulunarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Biberiyenin bu etkisi nedeniyle, özellikle salgın hastalıkların daha sık görüldüğü kış aylarında çayının içilmesi önerilir.
Vitamin ve Mineraller: Biberiye A, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek oranda demir içeriğiyle demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilir. Kalsiyum ve fosfor biberiyede bulunan diğer minerallerdir.
Biberiyeyi Nasıl Kullanabilirim?
Biberiyeyi kurutulmuş baharat, taze biberiye ve biberiye yağı olarak bulabilirsiniz. Ayrıca piyasada farklı markaların poşetlenmiş biberiye çayları satılıyor. Ancak biberiye çayı hazırlayacaksanız ben aroması daha güçlü olduğu ve mis gibi koktuğu için taze biberiye kullanmanızı öneririm. Dilerseniz çayınızı hazırlamak için kurutulmuş biberiye de kullanabilirsiniz.
Biberiye çayı hazırlarken; 1 büyük bardak çay için 2 dolu çay kaşığı kurutulmuş biberiye ya da 2-3 dal taze biberiye ölçüsünü kullanın. Biberiyeyi suyla beraber kaynatmayın. Su kaynadıktan sonra ekleyin ve 10 dakika bardağın ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra süzüp için. Çayınızı bal veya limonla tatlandırabilirsiniz.
Biberiye yağı saç ve cilt bakımından kullanılabilir. Biberiye yağını 1/4 oranında badem, jojoba veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırdıktan sonra masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu karşımın kas ve eklem ağrılarına da iyi gelir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder