13 Aralık 2015 Pazar

Isırgan Otu: Saç Kayıpları için



Isırgan Otu Isırgangiller ailesinden ve Mayıs ile Ağustos aylarında çiçek açan yıl boyunca yetişen otsu bir bitki türüdür.
Isırgan Otu içeriğinde histamin, potasyum tuzları, formik asit ve organik asitler ile C vitamini bulunmaktadır, bunun yanında A ve D vitaminlerini de içerir.

Isırgan otunun saç dökülmesini yavaşlatmak ya da saçın yeniden çıkmasını sağlamak amacıyla kullanımı güvenli ve etkili bir uygulamadır.
Isırgan otundaki vitaminler ve mineraller saç foliküllerini besler ve güçlendirir. Isırgan otunun yemek olarak tüketilmesi de saça fayda sağlar ancak ot doğrudan saça da uygulanabilir.

Isırgan otunu çorba, börek ya da yemek olarak tükettiğimizde vücudumuza potasyum, demir, A ve C vitamini ve protein gibi çok yararlı maddeler alırız. Bu maddeler saç sağlığımıza iyi gelmesinin yanı sıra vücut için genel anlamda besleyici ve faydalıdır. Yenilerek tüketilmesinin yanı sıra saça doğrudan da uygulanan ya da şampuan, saç kremi gibi ürünlerin içine eklenen ısırgan otu saç dökülmesini engeller, kepeği azaltır ya da durdurur, saça parlak ve sağlıklı görünüm kazandırır, kafa derisini korur. Isırganın saç uzamasını hızlandırdığı da görülmüştür. Aynı zamanda ısırgan otu saç dökülmesinin sebeplerinden biri olan prostat hastalığına iyi gelmektedir. Isırgan otu kökü ekstresi prostat tedavisinde etkilidir. Isırgan testosteronun saç dökülmesine yol açması ile savaşır ve saç dökülmesini yavaşlatır ya da durdurur. 

Isırgan Otu Saç Dökülmesini Engeller: Isırgan otu kullanılarak saç kaybının önlenmesi çok eski bir tedavi metodudur. Isırgan yapraklarının kaynatılarak saçların yıkanması saçların dışarıdan desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu işlem kafa derisi sağlığını da korur, ısırgan otu çayı ise dışarıdan yapılan bu işleme içeriden destek olur ve çok daha etkili sonuçlar almamızı sağlayabilir.Bunun için saçların ısırgan otunun yapraklarıyla yıkanması ve ısırgan otu çayının tüketilmesi saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırabilir,dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabiliyor. Isırgan otlarının yaprakları silis ve kükürt bakımından çok zengindir. Bu durum saçların çok daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlıyor.ısırgan otunu yapraklarını kaynar suda 5 dakika demleyin ve soğumaya bıraktıktan sonra için. Bu şekilde günde 2-3 fincan ısırgan otu çayı içmeniz saç dökülmelerine engel olabilir.




1 bağ haşlanmış ısırgan otu
1 adet soğan
1-2 adet domates

Isırgan otumuzu bir güzel haşlıyoruz. Daha sonra ise haşlanmış ısırgan otumuzu küçük küçük doğruyoruz. Soğanın faydalarını da biliyorsunuzdur hepiniz. Isırgan otumuza karıştırma kabımıza alıyoruz ve ince ince doğradığımız soğanları üzerine ekliyoruz.
Daha sonra ise domateslerimizi bir güzel döğruyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Son olarak ise limon sosumuzu kıvamında katarak hazırlıyoruz. Servisimiz hazır, afiyet olsun :)




ISIRGAN OTLU SAÇ TONİĞİ

1 demet ısırgan otunu tencerede sirke ve suyla birlikte kaynatın. Karışıma kaynayıp soğuduktan sonra lavanta yağı ekleyin. Bu karışımı süzerek suyunu bir kavanoz ya da şişede muhafaza edin. Kullanmadan önce çalkalayın. Bu suyla saç diplerinize masaj yaparak cildinize ve saçlara iyice yedirin. 1 - 2 saat bekledikten sonra saçınızı az miktarda şampuanla durulayın. Isırgan otu toniğini saçınızın yağlanma durumuna göre her gün ya da haftada 1 uygulayabilirsiniz. Çabuk yağlanan saçlarda her gün kullanılabilir. Her gün kullanımda durularken her seferinde şampuan kullanmayın, sık kullanımda şampuan saçınızı yıpratabilir. 

Bu toniği kullandıktan sonra saçınızdaki düzelmeyi 3 - 4 kullanımda fark edeceksiniz. 


Isırgan otu yemeği, sağlık açısından faydalı olduğu gibi lezzet bakımından da ıspanağı aratmayacak niteliktedir. Isırgan otu yemeği çoğunlukla köy ve kasabalarda daha çok yapılmaktadır. Nedeni ise ıspanağın o bölgelerde yabani olarak yetişmesi ve temin edilmesinin kolay olasıdır. Fakat artık günümüzde manav ve pazarlarda bile rahatlıkla ulaşabileceğimiz ısırgan otunun sayamayacağımız kadar faydası vardır. Biraz temizleme hususunda zorluk çekebilirsiniz. Eğer kendiniz toplamayı düşünüyorsanız ısırgan otuna çıplak el ile temas etmeyiniz. Aksi halde kaşınmanıza ve ellerinizin tahriş olmasına yol açar.  



Isırgan Otu Yemeği Malzemeler
  • Yarım kilo ısırgan otu
  • 3 baş kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemekkaşığı domates salçası
Isırgan Otu Yemeği Hazırlanışı

Isırgan otu yemeğini hazırlamak için öncelikle ısırganları yıkayıp temizleyin. Ardından doğrayıp bir kevgirin içerisine alın diğer taraftan kuru soğanı yemekli şekilde doğramaya geçin. Doğranmış olan kuru soğanları bir tabağın içerisine alın ve yemeği pişireceğiniz tencereyi ocağın üzerine alın. Ocağın altını kısık ateşte açın ve içerisine sıvı yağ ile birlikte tere yağını alıp eritin. Doğranmış olan soğanları tencereye alın ve yumuşayana dek kavurun.
Soğanlar kavrulduktan sonra tencereye bir yemek kaşığı domates salçayı ekleyin ve karıştırın. Salçanın kokusu çıkınca tencereye ısırgan otunu ekleyin Isırgan otunun üzerine tuz ve karabiber serpiştirip tencerenin kapağını kapatın. 

Kısık ateşte ısırgan otu yemeğini sulanana dek pişirin ve sulandıktan sonra üzerine pirinçleri ilave edip karıştırın.Pirinçler yumuşayınca ocağın altını kapatın ve servis tabaklarına alıp sunum yapın. 
Arzu ederseniz ısırgan otu yemeğinin yanına yoğurt ilave edip sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun











Isırgan Otunun Faydaları;
  • İdrar sorunu olan kişilerin derdine devadır
  • Anemi tedavisinde kullanılan ilaçların yanına ek ürün olarak kullanılabilir
  • Şifalı otların başını çeken ısırgan otu kanser hastalığını önler ve kişilere sağlıklı yaşamın kapılarını aralar
  • Vücutta oluşan şişkinliği giderir ve gaz problemine iyi gelir
  • Kolesterol ve tansiyon problemi olan kişilerin her gün çayını tüketmesi halinde sorunu ortadan kaldırır
  • İçerisinde yüksek miktarda demir vitamini bulunduğu için demir eksikliği yaşayan kişilerin sorunlarını giderir
  • Sindirim sisteminde olumlu etkiler yaratır ve diğer pek çok organı temizler
  • Artrit semptomlarını hafifletir ve enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır
  • Regl döneminde görülen gerginliği ve kasıklar da oluşan ağrıyı giderir
  • Özellikle lohusalık döneminde çayı ve yemeği sık, sık tüketilmelidir. Ciddi derece de süt yapan bu ot aynı zamanda sütün kalitesini de artırmaktadır
  • Cinsel iktidarsızlık çeken kişilerin sorunlarını giderir
  • Böbrekleri temizler ve karaciğerin yenilenmesinde fayda sağlar
  • Öksürük problemini olan kişilerin düzenli olarak ısırgan otu kullanması halinde sorunu giderir
  • Soğuk algınlığına karşı oldukça etkilidir ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir
  • Şeker hastalığı ve romatizmal sıkıntıları olan kişilerin sürekli kullanması halinde bitkinin içerisinde bulunan etkili maddeler şifasını gösterecektir
  • Ergenlik sürecinde çıkan sivilceleri iyileştirir ve ödem söktürür
  • Bitkinlik ve kuvvetsizlik durumlarına karşı iyi gelir
  • Kandaki şeker düzeyini dengeleyen bu bitki aynı zamanda da kanı temizler
  • Kabızlık sorunu çeken kişilerin çayını hazırlayıp aç karnına içmeleri halinde sorunu ortadan kaldıracaktır
  • Egzama, bahar nezlesi ve alerjik durumlara karşı hem önleyicidir hem de iyileşme sürecini hızlandırır
ISIRGAN OTUNUN YAN ETKİLERİ


Isırgan otu vücudu güçlendirmek, temizlemek ve korumak gibi etkili özelliklere sahip olsa da diğer tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi bilinçli olarak tüketilmelidir. Bazı otlar vücuttaki olumsuzlukları tetikleyebilir bu nedenle bir doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilir.

Doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kullanmak genellikle güvenlidir ve herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak mide ağrısı, terleme, ishal, ciltte döküntü (özellikle krem ya da yağ şeklinde cilde direk uygulandığında), alerji gibi yan etkiler sayısı az olmakla birlikte bazı hastalarda gözlemlenmiştir. Isırgan otu yaprakları açık bir yara üstünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Adet döngüsünü değiştirebileceğinden hamile kalmak isteyen kadınların kullanması tavsiye edilmez. Emzirme ve hamilelik dönemindeki etkileri bilinmediği için kullanılmamalıdır.Bazı bilimsel araştırmalar ısırgan otunun kan inceltici özelliği olduğunu ortaya koymuştur, bu yüzden kan inceltici ilaçlar alan hastalar doktorların danışarak tüketmelidirler.Isırgan yaprakları kan basıncını artırmaktadır, bu yüzden yüksek tansiyon hastalarının tüketimine dikkat etmeleri gerekir.


ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR
Isırgan otu çayı hazırlamak için onlarca farklı tarif bulabilirsiniz ancak bunlar arasında en kolayı bir bardak çay için 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu kaynamış suya atarak 10 dakika demlenmesini beklemektir.

Demlenmesi bitkinin içinde bulunan ve sağlığa faydalı bileşenler suya geçmesini ve cildi tahriş eden kimyasalların etkinliğini kaybetmesini sağlar. O yüzden en az 10 dakika demleyin. Eğer çayı iyice demlenmeden içerseniz mideniz biraz ağrıyabilir ve içerken boğazınızda kaşıntı hissedebilirsiniz. 

Isırgan otu tarihte aynı günümüzde olduğu gibi başta çay olmak üzere, yağ, krem ya da taze yapraklarla ağrıları dindirmek için kompres olarak kullanılmış. 

Isırgan Otunun Böbrek Taşlarının Düşürülmesinde Faydaları: Isırgan Otu içerisinde bulunan etkin maddeler böbrekler de ve mesanede oluşan taşlar ile kumun kolay atılmasını sağlamakla birlikte taş ve kum oluşumunda önüne geçmektedir. Isırgan Otunun yaprak, kök ve tohumlarından hazırlanan ısırgan otu çayı böbrekler üzerinde etkili rol oynamaktadır.

Isırgan Otu Cilt Sağlığını Korur: Kurutulmuş ısırgan yaprakları akne ve ciltlerde bulunan lekelerin tedavisinde harici olarak kullanılır. Isırgan otunun yapraklarından ziyade yaprakların içerdiği yağlar akne sorunu olan ciltlerde cilt toniği olarak kullanılır, bunun yanında yara izlerini gidermek için de etkili bir yöntemdir.

Isırgan otu yapraklaı aynı zamanda böcek ısırması, egzama ve su çiçeğinden kaynaklanan hastalıkları giderir. Isısrgan otunun yaprakları hakiki yağ ile karıştırılarak zarar gören kısma uygulanır.

Bunların dışında ısırgan yaprakları anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ve deri yanıkları tedavi etmek ve  yanık yaraları azaltmak için de kullanılabilir.


Isırgan Otu Artritik Ağrıları Giderebilir: Isırgan otu özellkle romatizma ağrılarını gidermede çok yardımcı olabilir. Isırgan otunu 5 dakika kaynatarak ılımasını bekleyin ve ılık bir şekilde romatizma ağrısının olduğu bölgeye masaj yaparak uygulayın.
Isırgan Otu Prostat Hastalıklarını Tedavi Edebilir: Isırgan otunun prostat hastalıkları tedavisinde kullanıldığı eskiden beri bilinen bir şeydir. Isırgan otunu kaynatılıp çay şekilde içilmesi prostat problemlerinin azalmasına yardımcı olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Isırgan Otu: Isırgan otunun idrar söktürücü özelliği vardır. Küçük boyuttaki taşları, mesane sorunlarını hatta böbrek taşlarını dökme özelliği vardır. Bunun yanında ishal ve dizenteri gibi hastalıklara iyi gelir.
Isırgan Otu Alerjiyi Giderebilir: Isıtgan otu bitkisinin yapralarlı alerjik hastalıkların tedavisinde kullanımaktadır, özellikle mevsimsel hastalıklardan olan astım ve bronşit alerjilerine karşı etkilidir. Bunun yanında hapşırma, öksürük gibi sorunları da çözebilir.
Isırgan Çayı Nasıl Hazırlanır: Isırgan oyunun yaprakları kaynayan suda haşlanı ve süzülür. Daha sonra aç karınla veya öğün aralarında tüketlir.
Isırgan Kök Çayı Nasıl Hazırlanır: Isırgan otunu kökü, soğuk suya bıralılarak kaynatılır. Kökün kaynaması 4-5 dakika demlemeye bırakılır ve soğuyunca tüketilir.
Isırgan Otu Tohumu Çayı: Isırgan otunun tohumları havanda iyice dövülür ve iyice zeilen bu tohumlar 8 ila 10 dakika kaynatılır ve demlenmesi için 10 dakika beklenir, ılık bir halde tüketilir.

Malzemeler:
  • 1 bağ ısırgan otu
  • 1,5 litre su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 200 ml kutu krema
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • tuz
Yapılışı:
  1. Isırgan otlarını bağına yakın bir yerden kesin. 1-2 su yıkadıktan sonra iri iri doğrayın.
  2. Geniş bir tencereye 1,5 litre su ile birlikte alın. Suya bir miktar tuz atın ve 15 dakika kadar haşlayın.
  3. Haşlanan ısırgan otlarını ocaktan alın, tencerenin içinde rondodan geçirin.
  4. Küçük bir tencerede unu ve tereyağını kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Sütü ekleyerek çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
  5. Koyulaşan un karışımına 1 kepçe çorba suyundan ekleyerek çırpın.
  6. Çırptığınız karışımı çorbaya ilave edin ve orta ateşte 1 taşım kaynatın.
  7. Son olarak bir kase içinde çırptığınız kremayı ekleyerek karıştırın ve 3-4 dakika daha kısık ateşte pişirerek servis yapın.


Hiç yorum yok: