16 Aralık 2015 Çarşamba

Safran : Öksürük,bronşit ve astım rahatsızlıkları olanlar için

Safran; sonbaharda çiçek açan bir çiğdem türüdür. Anavatanı Pakistan, Hindistan olan safran, Anadolu’’da Hititler döneminden bu yana yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. Safran, dünyanın en pahalı baharatıdır. Bunun en önemli sebebi, yetiştirilmesinin zorluğudur. Yarım kilo safran, ortalama 80 bin çiçekten üretilebilmektedir. Fiyatı da buna bağlı olarak oldukça yüksektir. Ağustos ve eylül aylarında ekilen, ekim ve kasım aylarında hoş kokulu mor çiçekler açan, sabah erken saatlerde güneş doğmadan hemen önce toplanan safran, boya sanayisi, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrisi gibi alanlarda kullanılıyor.  Çok hoş bir kokuya sahiptir. İplikleri eşsiz bir kokuya sahiptir ve hafif lezzetli bir sertlikte, keskin bir tadı vardır.
Ağız yoluyla yüksek miktarlarda alındığında zehirlenmeye, cilt, göz, mukoza zarlarında sararmalara, kusma, baş dönmesi, kanlı ishal, burun, dudaklar ve göz kapaklarında kanama ve uyuşmaya neden olmaktadır. 12-20 gram gibi dozlar ölüme neden olur. Depresyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda günlük kullanım 30 mg'ı geçmemelidir." Safran alerjisi oldukça nadir olarak görülür ancak özellikle astım şikayeti olanlarda alerjik etki yarattığı vakalar görülmüştür.








Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Safranın rengi, yiyeceklere parlak sarılık katar. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur. Günlük kullanım 0.5 – 1 gr. geçmemelidir.
 Tadı da biraz keskin ve samansıdır.  Safran aynı zamanda biberiye, adaçayı ve defne yaprağı ile oldukça uyumludur. Safran aynı zamanda pirinç yemeklerini, pastaları, tereyağını, peyniri, et ve balık yemeklerini, çorbaları ve sosları renklendirmek için kullanılır. 

 Örneğin; iki su bardağı pirinç ölçüsünde pilavı pişirdikten sonra safran, pilav tenceresine ilave edilir ve karıştırılır. Safran lifleri elbette pilav'a doğrudan karıştırılmaz. Onun için, 3-4 adet tel safran lifi iki yemek kaşığı ılık su içerisinde ıslatılır ve pilav piştikten sonra bu su pilava katılır. 

Safran çayının yapılmasıda aynı yöntemledir. 1 Su bardağı sıcak su içerisine 2-3 adet safran lifi katılır ve 5 dakika bekletildikten sonra çay servise hazırdır.








Safran’ın Faydaları
·         İştah açar. Vücuda kuvvet verir.
·         Hafızayı güçlendirir.
·         Sinir zayıflığını giderir. Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir.
·         Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
·         Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir.
·         Rahim hareketlerini arttırır. Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir. Aybaşı gecikmelerinde faydalıdır. Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafından kullanılmamalıdır.
·         Uyarıcı etkisi ile cinsel isteği de arttırır.
·         Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır.
·         Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür.
·         Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser.

Safranın karaciğere iyi geldiği kanıtlanmıştır. Modern tıp, safranın kalbi düzenleyen etkisini öne sürmektedir. Afrodizyak etkisi vardır, spazma karşı, uyarıcı ve kalp güçlendiricidir.

Safran çayının ve safran baharatının en sık kullanıldığı alan hafif ve orta dereceli depresyon tedavisidir.

Safran çayı geleneksel olarak sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. Gerçek safranın ağrıyı hafifletici ve enfeksiyonu önleyici özellikleri bulunmaktadır






KANSERLİ TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜYOR
Her yıl dünyada 7.5 milyon insan hayatını kanserden kaybediyor. Bitkisel özler, kanserden korunma ajanlarının gelişimi için temel kaynaklardan biri olmuştur. Bilimsel araştırmalar; safran özü ve ana aktif bileşenlerinin, anti-kanser ilacı Cisplatin'in yan etkilerini azalttığını, tümörü küçülttüğünü ve tümör yayılmasını bastırdığını göstermiştir. 


SARI NOKTAYLA SAVAŞTA DA ETKİLİ
Safranın bir başka yararı da, göz hastalıklarının ilerleyişini yavaşlatabilmesidir. Geleneksel halk hekimliğinde safran kullanmak; ağrı, kötü sindirim, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, solunum sistemi hastalıkları ve Alzheimer gibi birçok rahatsızlıklarda çare olabilecek bitkisel bir yaklaşım olarak gösterilmiştir. 

Hiç yorum yok: