
Önceleri yeşil daha da olgunlaştığında da siyah renkte olan Zeytinde A,C,E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller bulunmaktadır. Zeytinyağı da olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini ihtiva etmektedir.
Kuran’da zeytin ağacının yağına ise şu ayetle dikkat çekilmiştir:
Yaşlanmayı Önlemesi"Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu,) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu Kendi nuruna yöneltip-iletir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, herşeyi bilendir. (Nur Suresi, 35)"
Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinler bedenimizde enerjiye çevrilirken oksidan denilen bazı maddeler ortaya çıkar. Zeytinyağı, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle zararlı maddelerin tahribatını önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir. Zeytinyağı aynı zamanda vücudumuzda hücreleri tahrip eden, yaşlandıran “serbest radikal”leri baskılayan E vitamini açısından da zengindir.
Demir Kaynağı Zeytin: Özellikle siyah zeytin demir açısından çok zengindir. Kanda oksijen taşıyan kırmızı hücrelerin sağlığını korur Demir genel anlamda vücut sağlığı için çok önemlidir. Saç sağlığınından ayak tırnağına kadar demir bütün organların en çok gereksinim duyduğu maddelerdendir. Bu da siyah zeytinde bolca bulunur.
Zeytin Göz Sağlığını Korur: Zeytin özellikle gözlerde retina sağlığına önemli katkılarda bulunur. A vitamini içerdiği için yaşlandıkça ortaya çıkan katarakt hastalığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı gös hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Zeytin Yağının Faydaları:
Zeytin yağı asırlardır yemeklerde kullanımının dışında sağlık açısından da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle sindirim sistemi, saç ve cilt sağlığında çok yaygın olarak kullanılır. Zeytin yağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Zeytin yağı tüketen insanlarda kalp krizi, yüksek tansiyon, inme gibi hastalıklara yakalanma riski daha azdır.
- Zeytin yağı tüketimi damarlarda meydana gelen sertleşme ve tıkanma sorunlarına yakalanma riskini azaltır.
- Zeytin yapı damar sertliğinin oluşmasını engelleyebilir.
- Kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımı olur.
- Sindirim sistemi için faydalıdır, basur ve kabızlığa iyi gelir, bağırsak hareketlerini arttırır, bağırsakları temizler.
- Şişkinlik ve gaz sorunlarını giderebilir.
- Saç sağlığını korur ve sağların yumuşamasını sağlar.
- Cilt bakımında özellikle cilt maskelerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Zeytin yağı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir, özellikle meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Hücre sağlığını koruyabilir, göğüs tümörlerini başlangıç aşamasında engelleyebilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
- Zeytin yağı beyin sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır, yaşlılıktan kaynaklanan zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Fareler üzerinde yapılan bir deneyde beyin hücrelerine zeytin yağının önemli katkısının olduğu belirlenmiştir.
- Hakiki zeytin yağı pankreas hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir.
- Zeytin yağının antioksidan özelliğinden dolayı, kanı temizleyici ve genel anlamda vücutta temizlik yapabildiği düşülmektedir.
- Zeytin yapının karaciğeri koruduğu düşünülmektedir.
- Zeytin yapının ülsere iyi geldiği düşünülmektedir.
- Yeşil Zeytinin karaciğeri temizleme özelliği vardır, özellikle sabah kahvaltılarında yeşil zeytinle güne başlamak karaciğerin güne zinde başlamasını sağlayabilir.
- Yeşil zeytin dalak sağlığı için faydalı bir besin kaynağıdır.
- Yeşil Zeytin Bağırsak sağlığını korur, sabahları aç karınla tüketilmesi durumunda faydalarından daha fazla yararlanmak mümkün.
- D vitamini içerdiği için yeşil zeytin metabolizma açısından önemlidir. Çocuklarda bünyenin gelişmesine karkı sağlar.
- Kemik sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
- Yorgunluğun en büyük nedenlerinden birisi olan toksinleri dışarı atarak bu sorunu giderebilir.

Zeytinin Zararları: Zeytin sağlık açısından her hangi bir risk teşkil etmeyen ve her yaştan insanın güvenerek tüketebileceği çok faydalı besin türüdür. Çok fazla tüketilmesi durumunda şu sorunlar oluşanilir.
- Mide de ekşime hisii
- Aşırı tüketmeye bağlı olarak ishale neden olabilir.
Zeytin Cilt ve Saç Sağlığını Korur:
Zeytin hidrat içerir ve yağ asitleri yanında antioksidanlar açısından zengindir. Bunun dışında zengin bir E vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayı bizi cilt kanserinden korur, yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar,ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruma özelliği vardır. Bunun için 15 dakika boyunca cilde hakiki zeytin yağı uygulamak yeterlidir.

Eğer zeytin tuzla marine edilmişse 100 gr zeytin 1556 gr sodyum içerir ve bu oran günlük önerilen tuz tüketiminin %65’ine denk gelmektedir. Zeytinde bulunan tuz miktarını azaltmak için 2-3 kez sudan geçirebilirsiniz.
tüketeceğiniz zeytin çeşidi kesinlikle yeşil zeytindir. Çünkü siyah zeytinde A Vitamini oranı 60 iken yeşil zeytinde bu oran 300’e kadar çıkmaktadır. Üstelik yaşlılık döneminde fazla kalori ya da yağ almak istemeyenler için de yine ideal olanı kesinlikle yeşil zeytindir. (yağ oranı siyah zeytinde 21, yeşil zeytinde 13.5 civarındadır) Bunları bilip tüketimini ona göre yapmak gerekir.
Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Zeytinin yaprağı kronikleşmiş sinüzitte oldukça etkilidir. Sinüzitin tedavisinde ve önlenmesinde iyileştirici özelliklere sahiptir. Zararlı bakteri kaynaklı ishallerde güvenle kullanılabilir. Zeytin yaprağının kullanımıyla hastada hızlı bir iyileşme süreci gözlemlenir. Zeytin; yaprağı, meyvesi ve yağıyla kalbin dostudur. Kalbin düzenli şekilde kan pompalama işlemine katkıda bulunur. Bir anlamda kalp ritmini düzenler. Zeytinin yaprağı tıpkı meyvesi gibi antioksidan özelliktedir. Vücudun detoksa ihtiyaç duyduğu anlarda iyi bir detoks ürünüdür. Zeytin yaprağı kan basıncını dengede tutmada önemli rol oynar. Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu olanlara önerilmektedir. Bu meyvenin yaprağı virüsü, bakteriyi, mantarı kırıp vücuttan uzaklaştırıcı özelliklere sahiptir. Bu anlamda ele alınıp değerlendirildiğinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir.
Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılmalı?
Mevsimine uygun toplanarak kurutulmuş zeytin yaprakları ince ince kıyılır. Daha sonra 3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış zeytin yaprağının üzerine 1 bardak kaynamış su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Sürenin bitiminde süzülerek içilir.
Zeytinyağı ile Saç, Tırnak Bakımı
Zeytinyağının kullanım şekli uygulama yapacağınız alana göre şekil alır. Örneğin saça uygulaması farklı, tırnak bakımı için uygulaması farklıdır. Eğer zeytinyağıyla saç maskesi yapmak istiyorsanız isterseniz sadece zeytin yağını, isterseniz zeytinyağıyla beraber argan ve badem yağını karıştırarak özellikle saç diplerine sürün ve 2 saat kadar bekletin. Daha etkili olması için saçlarına bone takabilir ya da streçleyebilirsiniz.
Zeytinyağıyla tırnak bakımı yapmak istiyorsanız bir miktar zeytin yağını biraz ısıtarak tırnaklarınızın dipleri dahil olmak üzere her yerine yedirin ve yünlü bir eldiven giyerek gece o şekilde yatın. Sabah parmaklarınızı ılık suyla temizledikten sonra yumuşaklığın kalıcı olması için vazelin sürün.
Vücudunuzun genelinde zeytinyağının olumlu etkilerini görmek istiyorsanız salatalarda zeytin yağını kullanmaya özen gösterin.
Not 1: Zeytin yağını yemeklerinizde kullanmak istiyorsanız yemeklerin pişme aşamasının ilk anlarında yemeğe eklemek yerine pişmeye yakın ya da piştikten sonra eklemeye özen gösterin. Zeytinyağının yüksek ısıyı sevmediğiniz unutmayın. En iyisi yemek piştikten sonra bir miktar zeytinyağı eklemektir.
Not 2: Zeytinyağı ile ilgili faydaların tümü kalitesini bilip bu kaliteye güvendiğiniz asit oranı düşük yağlar için geçerlidir. Piyasada bulunan her zeytinyağı aynı değerlere sahip değildir.
Zeytin, Aralık, Ocak, Şubat aylarında toplanır.Zeytinin yaprakları işlenecekse mayıs ayından başlanarak sonbahar boyunca yapraklar toplanır, hem gölge hem de havadar bir yerde kurutulur ve işlenmeye hazır hale getirilir.
Yeşil zeytin 3 biçimde hazırlanabilir. Kırma, çizme veya bütün olarak saklanabilir.Kırma zeytin olgunlaşmaya başlayan yeşil, kararmamış zeytinlerden ilk yapılan, en çabuk yeme olgunluğuna gelen ve de en kısa süre dayanan zeytindir. Çekiçte veya çekişte olarak da bilinir. Çabuk olgunlaştığı için fazla bekletmeden tüketilmesi gerekir. Çizme zeytin biraz daha uzun dayanır. En uzun süre dayananı ise bütün olarak kullanılan zeytinlerdir.
- Yeşil renkli, henüz kızarmamış ufak, sert zeytinlerin ezik ve çürük olanlarını ayıklayın,
- Seçtiğiniz zeytinleri ezmeden dikkatli bir biçimde iyice yıkayın, varsa yapraklarını ve saplarını ayıklayın,
- Yıkayıp ayıkladığınız zeytinleri, sert bir zemin üzerinde (büyük bir kesme tahtası olabilir) temiz oval bir taş, tahta tokmak veya altı hafif bombeli olan cam bir şişe kullanarak çekirdeklerini ezmeden mümkünse tek vuruşta birer birer kırın,
- Zeytinleri kırarken, kırılan zeytinlerin hareket edip kaçmasını ve etrafa yağ sıçratmasını engelleyecek soda şişesi gibi altı bombeli cam bir şişe kullanabilirsiniz.
- Kırılan zeytinleri kararmaması için hemen yarısına kadar su dolu bir kaba, bidon veya pet şişelere koyun, kırma işlemi bitince alacağı kadar su ilave ederek doldurun,
- Zeytinleri 1-2 seferde bitirebileceğiniz küçük pet şişelerde veya cam kavanozlarda yaparsanız hava almayacağı için yumuşamadan daha uzun süre dayanır.
- Tatlanma suyu denilen bu suyu ne kadar sık değiştirseniz zeytinin acılığı o kadar çabuk gider ve yeme olgunluğuna ulaşır. Haftada bir defa suyunu değiştirirseniz zeytinler yaklaşık bir ayda tatlanır. Daha kısa sürede tatlanmasını isterseniz suyunu her gün değiştirin 8-10 gün sonra zeytinlerdeki acılık gider ve yenilebilir kıvama gelmiş olur,
- Yiyeceğiniz kadar zeytini kaseye alıp üzerine hafif tuz, isterseniz sızma zeytinyağı ve limonla servis yapabilirsiniz.
Not: Zeytinlerin acılığı gidip yenilebilecek hale geldikten sonra suyuna bir miktar kaya tuzu ilave ederseniz küf oluşmadan daha uzun süre saklayabilirsiniz. Zeytinleri acı suyunu değiştirmeden, tatlandırmadan bırakmak da uzun süre dayanmasını sağlayacak diğer bir yöntemdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder