29 Aralık 2015 Salı

Defne : Özellikle Migren,Sinizüt,Doğumun son haftası ve daha birçok hastalığa şifa olarak kullanılır


 Nefes açıcı güzel kokusuyla sağlığımıza, lezzetli tadıyla yemeklerimize ve cilde ferahlık veren yağı ile vücudumuza sayısız yarar sağlayan defneyi daha yakından tanıyalım. Yaz kış yaprağını dökmez. Yaprakları kokuludur. En tesirli dönemi Mayıstan Ekime kadar olan süreçte toplanan yapraklarıdır. Açıkta satılan defne yaprakları kalitesini düşürür. A ve C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca demir,mangan,kalsiyum,potasyum ve magnezyum bakımından da zengindir.
Defneyi nerelerde kullanırız?
Defne yaprağı, içerisinde çok az miktarda sodyum ve kolesterol ihtiva etmesinden dolayı zayıflama bitkisi olarak bilinmektedir.
Defne çayı içilirse şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. Migren tedavisinde yararları kanıtlanmış olanparthenolid bileşikleri içerir. 

-Defne yaprakları keskin kokusu ile ağızda çiğnenirse ağız kokuları ve yaralarını giderir. 
-Anjin, ağız ve yaraları için 4 bardak suya 5 yaprak konur. 3-4 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlenir. Gargara yapılır, sinüzit ağrılarının bulunduğu yere kompres yapılır.
-Diş ağrısını dindirmek için 2-3 yaprağını sirke ile kaynatıp dişe gargara yapılır.
-Güneşte kurutulmuş meyve ve yaprakları toz haline getirilir. Her türlü zehirli hayvan ısırığı, arı sokmasında faydalıdır. 
Kaynamış suya bir bardak için 2-3 adet defne yaprağı koyup, 15 dakika beklenir. İçildiğinde terletip ateşin düşmesini sağlayıp,  balgam sökücü özellikleri için de kullanılmaktadır. Bir bezi de aynı suda ıslatıp göğse koyulur. Öksürük, soğuk algınlığı, grip gibi solunum yolları problemlerinde rahatlama sağlar.
Yapraklarında aromatik yağ asitleri bulunan defne yaprağı, böcek öldürücü özellikleri nedeniyle güveleri uzak tutmak için kullanılmaktadır.
Defne yaprağında bulunan özel bir tür esansiyel bitkisel yağ asidi olan laurik asit, defneye bu özelliği vermektedir.
-Bir-iki adet taze defne yaprağı, fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler. 
Baharlı lezzeti ile sindirim salgılarını arttırır, sindirim sistemiyle mideyi düzenleyicidir.
-Hazmettirici ve uyku için, 3 bardak suya 2 yaprak konur 3 dakika kaynatılır. Akşam yemeğinden sonra 1 fincan içilir. Fazla içildiğinde kusturucudur. İştah açar, kan dolaşımını düzenler, canlılık verir. -Uykusuzluk problemi çekenler için her akşam bir fincan defne çayı önerilir.
-Mide ülseri şikâyeti olanlarda mide ağrılarını azaltmak için de kullanılabilir.
-Defne yaprağı insülin hormonunun salgılanmasının düzenlenmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle kan şekeri yüksek seyreden kişilerde kan şekerini düşürücü etki yapar. Kan şekeri seviyesini ayarlamak için yemeklerden önce defne çayı içilir..


 Antioksidan ve iltihap giderici özelliklere sahip olan eugenol enzimini içerir ve yaşlanmaya bitkisel çözüm sunar.
-Defne yaprağı ayrıca mantar ve bakteri enfeksiyonlarında romatizma ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır.
-Sedef ve egzamada kullanılan bitkisel kremlerin içinde de bulunur. 4 bardak suya; 2 avuç defne yaprağı, 1 çorba kaşığı defne tohumu konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, egzamalı yerler yıkanır.
-Kaşıntı için, defne dal- yaprak ve meyveleri kaynatılır. Suyu ile kaşınan yerlere pansuman yapılır.
-4 bardak suya 5 adet defne yaprağı atılıp kaynatılır çok düşük ateşte kaynatmaya 5 dakika daha devam edilir. Temizlenip süzüldükten sonra şişe buzdolabında saklanır. Sabah-akşam bir su bardağı içmenin kireçlenmelere faydası vardır.
-Deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılır.
-Defne yaprağı, yemeklere tat vermek için kullanılmaktadır. Et-balık yemeklerine güzel koku verir. 2-3 günlükse de bayatlığını alır.
-Defne yaprağını yemeklere eklemek, mide ekşimesi ve sindirim sorunlarını engeller, gazı azaltır. 
-Kurutulur ve salça yapılırken beraberce pişirilir.
-Kentlerin kirli havasına dayanıklıdır.
-Mutfaktan kurutulmuş  defne yaprağı eksik edilmemelidir.
-Yaklaşık olarak 100 gram defne yaprağını aldıktan sonra bir litre suda kaynatarak günde iki üç bardak içerek nezle  ve grip gibi hastalıkların bitkisel tedavisinde kullanılabilir.


DEFNE YAPRAĞI SUYU

İçeriğinde, tanen uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağ olarak en fazla cineol (35-40) bulunur.
Defne yaprağı suyu defnenin yapraklarından elde edilen yararlı bir içecektir.

-Defne suyu, defne çayı etkilerine sahiptir.
1/4 defne yaprağı suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içilir. Yemeklerden sonra 1 kahve fincanı içilir.  Günde üç çay bardağı tavsiye edilir. Bu işlemi aç karnına günde 3 defa yapınız. Kür halinde 45-60 gün devam edilmesi önerilir. Bilinen yan etkisi bulunmamaktadır.
DEFNE YAĞININ FAYDALARI  
Defne yağı, defne meyvelerini sıkarak elde edilen, 30 °C'de eriyen bir yağdır. %95 yağ asllanılıp, bunun yanı sıra kozmetik sanayisinde cilt nemlendirici olarak da kullanılır.
Defne yağı, yağ asitleri ve esansiye yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkinliktedir. Akdeniz bölgesinde tehnil yağı denir.

-Vücut üzerinde ferahlatıcı etkisi vardır. Masaj yapılırsa vücudu dinlendirir.
-Kas gevşeticidir. Defne yağı, masaj yapılırken de kullanılır. Genel olarak ağrıların dindirilmesinde etkilidir.
-Baş ağrısı, boyun, bel ve romatizma ağrıları, adale ağrılarına iyi gelir. Defne yağı, bedende romatizma yangılı yerlere sürülerek rahatlama sağlanır.
-Soğuk algınlığına bağlı eklem ağrılarında, viral enfeksiyonlarda ve vücut direncinin artırılmasında kullanılır. Gargara şeklinde uygulandığında bademcik iltihabı ve gribal enfeksiyonları iyileştirir.
-Göğüs yumuşatıcı, terleticidir.
-Nefes darlığı ve öksürük için kullanılır.
-Kan şekerini dengeler.
-Her türlü soğuk algınlıklarına ve soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, yorgunluk ve ağrılara faydalıdır.
-Defne yağı, tıbbi olarak sert bir koku ve sıcaklık verir. Yağın kaslarda gevşeme, vücut ısısında artma,antiseptik ve bağışıklık sistemini artırıcı etkisi vardır.
-Eklem ağrılarında, adet ağrılarında ve idrar retansiyonunda kullanılır.
-Eklem ağrılarında zeytinyağı ile karıştırılarak masaj yapılırsa daha etkili bir yöntem elde edilmiş olur.
-Anjin, (boğaza haricen sürülür), sinüzit nedeniyle ağrıyan yerlere sürülerek rahatlama sağlanır.
-Mantarda faydalıdır. Vücut parazitlerini öldürür.
-Gaz giderici, mikrop öldürücüdür.
-Yemeklerde güzel koku vermek için kullanılabilir.
-Defne yağının spazm çözücü, yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur.
-Defne yaprağı yağı, incinme ve burkulmalarda bitkisel bir tedavi aracıdır.
-Sedef, pişik, isilik, alerji ve kaşıntı gibi rahatsızlıklarda da kullanılarak bu hastalıkları tedavi eder. Çocuklarda pişiği engeller.
-Defne yağının su içine birkaç damla uygulanması ve ayakların bu suda bekletilmesi, ayak kokusu sorunu yaşayanlar için de oldukça yararlıdır.
-Sivilce, tahriş, mantar ve egzama gibi önemli cilt problemlerinde önerilir.
-Defne yağı en çok saç dökülmesine karşı kullanılır. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır. Kepek önlemek için şampuana 10-15 damla defne yağı eklenir.
-Saçın uzamasına yardımcı olur.
-Kuru saçları nemlendirir ve yumuşaklık sağlar. Bu defne yağını saça özellikle saç diplerine sürerek parmak uçlarıyla bu bölgelere masaj yapıp bir bone ile kapatarak 1 yada 2 saat beklettikten sonra defne sabunuyla yıkamak etkisini artıracaktır. 
-Cilt için kullanıldığı alanlarda ise kuru ciltleri nemlendirir, cildi besler, canlandırır ve güzelleştirir.
-Ciltte oluşmuş lekelerin üzerine sürüldüğü takdirde bu lekeleri yok eder.
-Defne yağı yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
-Veteriner hekimlikte ilaç yapımında kullanılır. Defne yağı hayvanların derilerinde meydana gelen iltihaplı, iltihapsız yaralara, çatlak ve sertliklere karşı kullanılır. Özelliklede ineklerin sertleşen ve iltihaplanan memelerini iyileştirmek için kullanılır.
-Ayrıca veterinerlikte antiparazit olarakda kullanılır.   


Defne Yağının Kullanım Şekli
-Defne yağı masaj, buğu ve lapa tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında kullanılmaktadır.
-Deriyi tahriş edici etkisinden dolayı seyreltilerek kullanılmalıdır. Direk olarak değil has zeytinyağı ya da ozon yağı ile karıştırılarak masaj yapılır.

-Dahilen; bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde 2 defa içilir.
-Haricen; parmak uçlarıyla ovma şeklinde kullanılır. Defne yağı  3 damla damlatılarak kullanılır
-Bir çay bardağı suya veya bir parça kesme şeker üzerine günde 2 defa 3-4 damla damlatılarak alınır.
- Ayrıca 10 gr defne yağı ile 100 gr eritilmiş iç yağı karıştırılarak merhem haline getirilir, romatizma ağrılarında ağrıyan yerler ovulur.
-En önemli özelliklerinden biri, antiseptik özelliği ile mikrop öldürücüdür. Cildin temizlenmesinde kullanılır. Cildi bakterilerden ve virüslerden arındırır. Bir pamuk üzerine birkaç damla damlatarak cilde sürmek ve en az 45 dakika beklettikten sonra duru suyla durulamak ve kurulamak yeterlidir. Sıcak suya dökülerek radyatör peteklerinin üzerine konulur. Evde havadaki mikrobu ve virüsü öldürmekte kullanılır.

-Ağaç kabukları ezilerek merhem haline getirilir, zona ve romatizmal hastalıklarda şifa vericidir.
Defne Yağının Yapımı

-Defne yağı taze meyvelerden ve yapraklarından elde edilir. Kaynatıldıktan sonra ezilip süzülerek yağı alınır.
Tıbbi olarak da kullanılır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı, antiseptik özelliğe sahiptir. 
O yağ defne sabunu yapımında, kozmetik sektöründe kullanılır.

-15 dakika sonra bezden süzülür ve bal ile tatlandırılır. Bu karışım hazımsızlık, iştahsızlık ve müzmin bronşite karşı faydalıdır.
-Yağ şişesi ağzı açık bırakılmamalıdır. 
Defne Meyvesi-Tohumu Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?
Mart ayında çiçeklenir ve tohumları ekim ayında tam olgunluğa ulaşır. Tohumları elips biçiminde ve koyu-parlak siyahtır. Tohum büyüklüğü yaklaşık nohut iriliğindedir. Meyveleri önce yeşil sonra siyah bir renk alır, takriben 1cm çapında zeytin çekirdeği gibi yüzeyi parlak, içinde etli bir tane çekirdeği vardır. Tohum danelerinin dış kısmı ince etli olmasına rağmen oldukça yağlıdır. Tohum çekirdeği iki parçadan oluşur.
-Meyvesi güzel bir baharattır. Tohumları siyah-parlak renkte, baharat kokulu ve acıdır.
-Meyvesinin iki tanesi dövülür, yenirse sancı-ağrının her çeşidini keser. Bağırsak ağrısını dindirir.
*10gr defne tohumu balla macun yapılır. Kaşık kaşık yenir. Baş ağrısına, migrene, romatizmaya, nefes darlığı, bronşite ve müzmin öksürüğe iyi gelir.
-Baş ağrısı, romatizma ve göğüs hastalıkları için; Bir kilo bala, 50 gr. defne tohumu tozu konularak macun haline getirilir. Günde 3-4 kaşık yenir.
-Doğuma 10-15 gün kala, doğumu kolaylaştırıcı olarak;  defne tohumları ezilir. Balla karıştırılarak günde üç adet yenir.
-Vücuttaki kulunç, romatizma ağrıları ve özellikle dizdeki ağrılarında meyveleri ezilir. Balla karıştırılarak macun haline getirilir. Günde üç çay veya çorba kaşığı yenir.
-Yarım çay kaşığı defne tohumu toz halinde yenilirse veya su ile içilirse her türlü sancıyı derhal geçirir.
-İdrar artırıcı, bağırsak ağrı ve gazları giderici olarak, defne tohumlarından balla karıştırılarak, günde 3 - 4 adet yenir. Ayrıca 200 cc. suya, ezilerek 20 gr. tohum konur, beş dakika kaynatılır. Suyundan günde 3 -4 çay bardağı içilir.
-Sinüzitte yukarıdaki şekilde kullanılır, 3-5 gün devam edilir. (denenmiş)
-Romatizma için, 100 gr. zeytinyağı ile 10 gr. gar yağı (tohumlardan ezilerek elde edilen yağ) karıştırılarak ağrıyan yerler ovulur. Ayrıca defne yaprakları kaynatılır. Bu su içinde ağrıyan organa masaj yapılır.
-4 bardak suya 5-10 gr meyve atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 10 dakika bekletilir. Günde 3 kere 1’ er fincan içilir. 

-Diş kamaşmasına karşı defne tohumu kaynatılır. Bu suyla gargara yapılır.
-Nefes darlığı ve astıma karşı, 5 gr. defne tohumu tozu, çam balı ile karıştırılarak yutulur.
-Sedef hastalığı için, defne tohumu tozu sirke ile karıştırılıp lapa haline getirilir ve sedefli bölgeye sürülür.
-Bir miktar defne tohumu kırk kilit otu (Herba Equiseti) ile birlikte kaynatılır ve hastaya midevi(mideye iyi gelen) olarak verilir.
-Yine midevi ve terletici olarak bir miktar defne tohumu ravend rizomu ile beraber dövülür ve kahve gibi pişirilir ve hastaya bir kahve kaşığı verilir.
-Basur memelerinin tedavisi için 40 gün boyunca sabahları yutulur.
-Saç dökülmesini  önleyici, defne tohumu, ısırgan otu, kekik, çörekotu beraberce kaynatılır, bu su ile baş yıkanır saç dipleri ovulur. Defne yağı, kekik yağı, çörekotu yağı karışımı ile saç dipleri ovulur.
-Saçları besleyici olarak tek başına veya 30 gr. ceviz yaprağı (Foiia Juglandis) ve 10 gr. kına kabuğu (Cortex Cinchonae) ile birlikte kaynatılarak suyu saçlara sürülür.
-Güneşte kurutulmuş ve toz haline getirilmiş meyve her türlü zehirli hayvan ısırığı ve arı sokmasında faydalıdır.


Garlı Defne Yağı; defne ağacı tohumlarından sıkma yöntemi ile elde edilen bir yağdır.
Kullanım Şekli: Günde 2 defa bir çay bardağı suya 3-4 damla damlatılarak alınır.
Banyoda da garlı sabun kullanılmalıdır.
Defne Tohumu Yağı
Tohumların preslenmesi yöntemi ile elde edilmektedir. Sabit yağlara eklenerek masaj yapılabilir.
-Aromaterapi lambasında oda, alanın metre karesine bir damla olacak şekilde lambada bulunan suya eklenir ve inhalasyon yolu ile kullanılabilir.

-Cilt üzerinde uyarıcı ve antiseptik etkileri nedeniyle ölü, kuru, hasarlı ciltleri onarmak amacıyla kullanılır. Kepeği ve saç dökülmesini engeller. Çok sık kullanılmamalıdır. Haftada bir uygulama yeterlidir. Saçları besler. Defne tohumu sabit yağı pomat ve sabunların terkibinde kullanılır.
-Defne tohumu yağı kapiller sistemdeki dolaşımı hızlandırıcı etkisi nedeni ile susam yağı ile karıştırılarak selüliti önleyici masaj yağı olarak kullanılabilir. Defne tohumu yağı pomat ve sabunların terkibinde kullanılır.
Aşırı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar gözlenebilir.

Defne Merhemi

Defne meyvelerinin soğuk baskı ile yağı çıkarılır veya meyvelerin yarısı kadar su ile 2-3 saat kaynatıldıktan sonra süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan defne yağı daha ağır olduğundan dibe çöker ve su üst kısımda kalır, böylece yağı ve suyu ayırmak kolaylaşır. Koyun kuyruk yağı veya içyağı yoksa parafin veya vaselin önce ocakta ısıtılarak eritilir ve içine onda bir oranında (100 gr. Parafin veya vazelin ve 10 gr defne yaprağı) defne yağı ilave edilir ve soğuduktan sonra buzdolabına konur. 




 Defne Sabunu;  Normalde, kuru sabunun kokusu su ile temas ettiğinde ortaya çıkar.  Suyla ilk temasta bembeyaz bir köpürme yapar. Defne Sabunu su ile temasında hemen erime göstermez. Defne Sabunu, içeriğinde esans kullanılmadığından kokusu da keskin değildir. Defne yağında klorofil bulunur. Bu nedenle sabun, açık kahverengi-yeşil arasında bir renkte olur. Sabun kurudukça rengi biraz daha açılır.  



Defne Sabununun Faydaları
-Defne sabunu antiseptik ve nemlendirici etkiye sahip olduğundan dolayı düzenli kullanımı saçın kepeklenmesini ve saçta mantar oluşumunu önler.
-Saçı besler, canlandırır, kuvvetlendirir, parlaklık verir ve yumuşatır.
-Saçın dökülmesini önler.
-Kepek sorunun çözülmesine çok faydalıdır.
-Vücudu dinlendirir.
-Kuru cildi nemlendirir, canlandırır, yumuşatır.
-Cildi besler.
-Antiseptik özelliğinden dolayı, mikrop öldürürcü, cildi doğal temizler, bakterilerden arındırır, mantar, egzama, pişik, sivilce, tahriş gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
-Hassas ciltlerde güvenle kullanılır.
-Tıraş köpüğü olarak da kullanılır.
-Defne sabunu saç diplerindeki gözenekleri açar ve saç dibi tahrişlerini onarıcı etki gösterir.
-Vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı da faydalıdır.
-Varisleri rahatlatır.
-Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok iyi gelir.
-Derideki gözenekleri açıp rahatlatır.
-Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullanıldığında haşere barınmasını engeller.
-Doğal peeling özelliği vardır. Cildi derinlemesine temizler.
-Hücreleri yeniler.
-Ciltte oluşan ölü derilerin atılmasını hızlandırarak kırışıklık, istenmeyen leke ve yağların azalmasını sağlar.


Hiç yorum yok: